מאת: עו"ד אורון ב. שלום, 2024.
פתיחה חשובה למאמר זה היא דבריו של ד"ר חן קוגל, מנהל המרכז הלאומי לרפואה משפטית בישראל, מתוך הסכת שקיים איתו המכון להמחשה רפואית-משפטית (ראו הפניה בתחתית המאמר):
"יש מכון אחד לרפואה משפטית בארץ… יש בזה עוול גדול מאוד להגנה…כי אם משתמשים בחוות דעת שלנו עבור התביעה הוא (הנאשם) לא יכול להתייעץ עם אף אחד. לפי החוק במדינת ישראל, אם נתת חוות דעת לצד מסוים, הצד השני לא יכול להתייעץ איתך, או לדבר איתך… למה זה חשוב? כי בעצם הרבה פעמים אותו צד רוצה רק להבין מה כתוב… רוצה רק שתמחיש לו מה כתוב ואם הוא יבין את הדברים, הוא יוכל להבין איך הגעת למסקנות שלך… הזכות לקבל חוות דעת, לדעתי, היא כמו הזכות לייצוג… לצד שלא מקבל חוות דעת מהמכון אין עם מי להתייעץ, כי אין עוד מכון לרפואה משפטית בישראל ואין אפילו רופאים משפטיים שאינם עובדים במכון… אנחנו מונופול וזה רע מאוד. כאשר אנשים רואים ומבינים את חוות הדעת, הם יכולים לבחור את קו ההגנה… מתי סנגור רואה אותי בפעם הראשונה? על דוכן העדים. הוא אינו יכול להתמודד עם המומחיות שלי".
תחום הרפואה המשפטית הוא רגיש ומורכב ותכליתו העיקרית לסייע בחקר סיבת המוות, מתן פרשנות לממצאים חבלתיים והערכת נזקי גוף בקורבנות חיים, על רקע אלימות פיזית. לממצאיו של הרופא המשפטי ולמסקנותיו משקל מכריע וחוות דעתו משמשת ראיה מרכזית בהליכים משפטיים. כך, על בסיס חוות דעת זו, נחרץ פעמים רבות גורלם של אנשים, לשבט או לחסד.
בישראל, המרכז הלאומי לרפואה משפטית הוא המוסד היחיד המספק שירותי רפואה משפטית. מעצם היותו יחיד בתחומו, הפך המרכז לסמכות המקצועית היחידה שמספקת לגורמי אכיפת החוק בישראל חוות דעת בסוגיות פורנזיות. העובדה כי המרכז הינו מונופול בתחום הרפואה המשפטית בישראל, בשילוב עם העובדה שישנו מחסור קיצוני ברופאים משפטיים במדינה, גורמת לבעיות רבות, כפי שציין ד"ר קוגל בהסכת.
אחת הבעיות העיקריות היא הקושי בהבנת חוות דעתם של רופאי המרכז הלאומי. חוות דעת אלו הן לעיתים קרובות מסובכות וקשות ביותר להבנה בהיעדר הכשרה רפואית. צירוף המחשות ויזואליות לחוות דעת של המכון לרפואה משפטית יכול לעזור לפתור בעיה זו, דרך המרת ממצאי הבדיקות והנתיחות והנקודות המרכזיות הכלולות בחוות הדעת למידע חזותי ברור ומדויק.
הצורך בצירוף המחשות ויזואליות מתחדד ביתר שאת לאור כך שבישראל רוב התיקים מסתיימים בהסדרי טיעון, כך שהרופאים המשפטיים אשר כותבים את חוות הדעת כמעט וכלל לא נדרשים להיחקר בקשר אליה על דוכן העדים (דהינו, לא הסנגור או השופטים יכולים לקבל תשובות מרופאי המכון, הרי אסור להם לתקשר איתם אלא על דוכן העדים).
צירוף המחשות ויזואליות לחוות הדעת יכול לעזור לסנגורים לחדד את הבנתם וטומן בחובו שלושה יתרונות עיקריים:
- בחירת קו הגנה יעיל: כאשר סנגור מבין את חוות הדעת הרפואית בצורה טובה יותר, הוא יכול לבחור את קו ההגנה היעיל ביותר עבור לקוחותיו.
- הגנה מפני טעות משפטית: כאשר סנגור מבין את חוות הדעת הרפואית בצורה טובה יותר, הוא יכול להגן על לקוחותיו מפני טעויות שונות בניהול התיק.
- שיפור ההגנה על זכויות הנאשם: כאשר סנגור מבין את חוות הדעת הרפואית בצורה טובה יותר, הוא יכול להגן על זכויות הנאשם.
צירוף המחשות ויזואליות לחוות דעת של המרכז הלאומי לרפואה משפטית יכול להיות כלי רב עוצמה עבור סנגורים ולסייע בתיק להמחיש את חוות הדעת הרפואית ללקוחותיהם, למשפחותיהם, לשופטים ולציבור הרחב וכן לבחור אם ללכת על קו ההגנה של הרפואה המשפטית ובמקרה הצורך להביא מומחה מחו"ל. מומלץ לסנגורים לדרוש זאת מהמרכז הלאומי לרפואה משפטית, עד שיהפוך הדבר לנורמה נפוצה בארצנו. שימוש בהמחשות ויזואליות על-ידי המרכז הלאומי לרפואה משפטית צפוי לקדם השגת צדק ולשפר את ההליך המשפטי כולו.
מקורות:
- פודקאסט עם ד"ר חן קוגל, מנהל המכון לרפואה משפטית בישראל – חלק א', דקה 23 – https://imiisrael.com/podcast/
- המלצות הוועדה לבחינת מצב הרפואה המשפטית בישראל, 2018 – תלחצו כאן להמלצות