ניהול סיכונים יעיל בבתי חולים הינו חיוני להבטחת איכות טיפול גבוהה, בטיחות המטופלים והצוות וייעול ההליכים הרפואיים. שורה של מחקרים מצביעה על כך שהמחשות ויזואליות, כגון איורים, אנימציות וסימולציות הן כלי רב עוצמה, אשר באפשרותו לסייע רבות בניהול סיכונים.
ניהול סיכונים קליניים הוא נושא חשוב, מכיוון שהוא תורם לשיפור איכות הטיפול הרפואי, להבטחת בטיחות המטופלים ולמניעה או להקטנה של נזקים הנובעים מתקלות וטעויות. ניהול סיכונים שכזה מבוסס על זיהוי, על ניתוח ועל שליטה על גורמי הסיכון לפגיעה או לנזק במהלך טיפול רפואי. בנוסף, מעודד ניהול סיכונים דיווח אודות גורמי סיכון ולמידה מאירועי העבר, כמו גם הטמעת לקחים ושינויים הנדרשים למניעת הישנות אירועים שליליים בעתיד.
מחקרים שונים בחנו את ההשפעה של המחשות ויזואליות על הבנת הסיכונים ועל הסכמת מטופלים בהקשרים קליניים שונים. ברוב המחקרים, נמצא כי המחשות ויזואליות, בדגש על המחשות גרפיות, אינטראקטיביות ודינמיות, משפרות את התקשורת לגבי סיכונים ומקלות על קבלת החלטות מושכלת. עם זאת, יש לציין כי אין הסכמה חד-משמעית בקרב הכותבים על הפורמט הגרפי המועדף בהקשר זה ועל כן מומלץ להתאים אותו לסוג המידע הניתן.
נציג בקצרה חמש המלצות חשובות, העולות מתוך שני מאמרים עדכניים בנושא – מאמריהם של ג'נסן (2020) וגיסלדוטיר (2022):
- פיתוח מדיניות וכללים: על מחלקות ניהול סיכונים לגבש מדיניות וכללים ברורים בנוגע לשימוש בהמחשות ויזואליות בבית החולים.
- יצירת ספריית המחשות: על מחלקות ניהול סיכונים ליצור ולעדכן ספריית המחשות ויזואליות בנושאים שוני, הקשורים לסיכונים בבית החולים.
- הכשרת צוותים: על צוותי רפואה לעבור הכשרה מתאימה לשימוש יעיל בהמחשות ויזואליות.
- שיתוף פעולה: על מחלקת ניהול סיכונים לשתף פעולה עם מחלקות אחרות בבית החולים ולהנחות אותן על נקודות תורפה, בהן רצוי להשתמש בהמחשות ויזואליות להקטנת הסיכון.
- הערכה: יש לבצע הערכה שוטפת של יעילות השימוש בהמחשות ויזואליות.
סיכום
ניהול סיכונים קליניים בבתי חולים הוא תחום חשוב ומאתגר, שדורש שימוש בכלים ובשיטות המאפשרים להעביר את המידע הרלוונטי למטופלים ולצוותים בצורה ברורה ומובנת. המחשות ויזואליות מסתמנות כאחד הכלים העיקריים להסברה אודות סיכונים בטיפול, שכן הן מוכיחות שוב ושוב את יעילותן ואת השפעתן החיובית על הבנת הסיכונים, על מתן הסכמה מדעת לטיפול מצד מטופלים ועל קבלת החלטות מושכלת ומבוססת ראיות. כדי לנצל את כוחן של המחשות ויזואליות, מומלץ להתאים אותן להקשר הקליני, לסוג המידע, ולהעדפות המטופלים.
רצוי לפתח מדיניות וכללים ברורים לשימוש בהמחשות ויזואליות בבית חולים ולהקים ספריית המחשות שתהיה זמינה לצוותים הרפואיים. כמו כן, כדאי להכשיר את הצוותים לשימוש יעיל בהמחשות ויזואליות ולשתף פעולה עם מחלקות אחרות בבית החולים, לטובת צמצום סיכונים. בנוסף, לבצע הערכה שוטפת של יעילות השימוש בהמחשות ויזואליות, ולשפר אותן בהתאם למשוב המטופלים והצוותים.
כך, ניתן להשיג שיפור משמעותי באיכות הטיפול, בבטיחות המטופלים והצוות, ביעילות התהליכים השונים בבית החולים ואף בהקטנת התביעות המשפטיות.
מקורות
Jensen, Louise Drejer, Jesper Bo Nielsen, and Anders Elkær Jensen. "The use of visual risk communication and its significance for risk understanding and health literacy in out-clinic settings–a literature review." (2020).
https://www.researchsquare.com/article/rs-1368/v3
Gisladottir, Undina, et al. "Effective communication of personalized risks and patient preferences during surgical informed consent using data visualization: qualitative semistructured interview study with patients after surgery." JMIR Human Factors 9.2 (2022): e29118.