המחשות ויזואליות, כמו איורים ואנימציות, משחקות תפקיד חשוב בהבנת מידע מורכב בכל תחום ובבתי המשפט בפרט. המחשות ויזואליות יכולות לעזור לשופטים להבין ראיות טכניות או מדעיות, לעורר רגשות ועניין כאשר הם עייפים – מה שמקל על קבלת מידע מורכב ועיבודו. מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי 75% לערך ממה שאנשים יודעים נלמד באמצעים ויזואליים.
עורך דין המשתמש בהמחשות ויזואליות במהלך המשפט צפוי ליתרון משמעותי, אך חשוב להבהיר כי שימוש בהמחשות כאלה אינו ערובה להצלחה, שכן ישנם גורמים רבים אחרים אשר יכולים להשפיע על תוצאת משפט, כגון איכות הראיות, טיעוני הצדדים ועוד.
מחקר שנערך על ידי מגאן א. דאן ואח' (2006) מצא כי שימוש באנימציה בבית המשפט השפיע על החלטות מושבעים. ממצא זה מצביע על כך שגם מושבעים, כמו שופטים, זקוקים להמחשות ויזואליות כדי להבין ראיות מורכבות.
לארסן (2021) מציין במאמרו כי המחשות ויזואליות יכולות לשפר את הבנתם של שופטים ושל עורכי דין ומהוות כלי רב עוצמה בידי האחרונים. המחשות ויזואליות יכולות לעזור לעורכי דין להעביר את טיעוניהם בצורה ברורה ויעילה יותר ולגרום לשופטים להבין טוב יותר את ההיגיון שמאחוריהם. לפיכך, המחשות ויזואליות מאפשרות לשופטים לראות את הנזק שנגרם לנפגע גוף בתיק באופן ממשי וחווייתי – מה שיכול להוביל להבנה עמוקה יותר של הנזק ואף לפיצויים גבוהים יותר. עם זאת, חשוב לזכור שהמחשות ויזואליות אינן תמיד יעילות ובמקרים מסוימים עשויות אף להזיק – כאשר הן מופקות ומוצגות בצורה לא מקצועית.
בנוסף, מעיד מחקרו של ד"ר דמיאן שופילד (2009) על כך שהשימוש בטכנולוגיות ויזואליות להצגת ראיות בבית משפט יכול להשפיע על החלטת השופטים. המחשות ויזואליות משמשות כלי חשוב בהבנת מידע מורכב עבור בית המשפט ואף עשויות לעודד את השופטים להגדיל את הפיצוי הכספי לנפגעי גוף – כל עוד הן מופקות ומוצגות בצורה מקצועית, לא פוגענית, מדויקת והוגנת.
קרין אייברהרד (2023) בחנה במאמרה את ההשפעה של הוויזואליזציה על שיקול הדעת והחלטות. היא מצאה כי הוויזואליזציה יכולה להשפיע באופן משמעותי על החלטות, וזה יכול להיות רלוונטי במיוחד בהקשר של בתי משפט, שם השופטים צריכים לקבל החלטות קריטיות בהתאם לראיות שהוצגו.
מחקר של דאיבאו גואו ואחרים (2020) מצא כי המחשות ויזואליות משפיעות באופן משמעותי על למידה במגוון תחומים. מחקר זה מציין כי המחשות ויזואליות משמשות כלי חשוב בהבנת מידע מורכב ומקלות על קבלת מידע ועיבודו.
מחקר של ג’ולאם שביראליאני ואחרים (2015) בחן את השפעת העזרים החזותיים על תהליך הלמידה. מחקר זה מציין כי העזרים החזותיים משפרים את תהליך הלמידה ומקלים על הבנת מידע מורכב.
מחקר של סיברת ואחרים (2019) בחן את השימוש במציאות מדומה בפורנזיקה. מחקר זה מציין כי השימוש במציאות מדומה מאפשר להציג ראיות פורנזיות באופן ממוחשב ומפורט, מה שמקל על הבנת הראיות ומשפר את ההבנה של השופטים.
כדי להשתמש בהמחשות ויזואליות בצורה יעילה בבית משפט, חשוב להקפיד על הדברים הבאים:
- ההמחשות חייבות להיות מדויקות. השופטים צריכים להיות מסוגלים להבין מה ההמחשות מציגות בצורה ברורה וחד-משמעית.
- ההמחשות חייבות להיות פשוטות וקלות להבנה. השופטים צריכים להיות מסוגלים להבין את המחשות במהירות ובקלות.
- ההמחשות חייבות להיות רלוונטיות. השופטים צריכים לראות איך בדיוק ההמחשות קשורות לנושאים שבמחלוקת בתיק ולמארג הראיות הכולל.
- ההמחשות חייבות להיות משכנעות. השופטים צריכים להאמין שהמחשות מציגות את העובדות בצורה מדויקת והוגנת.
- ההמחשות חייבות להיות מחוברות למי שמעיד איתן ולשקף את טענותיו.
סיכום
המחשות ויזואליות יכולות להיות כלי רב עוצמה בבית המשפט. הן יכולות לעזור לשופטים להבין טוב יותר את ההתרחשות שהובילה לפגיעה הגופנית ואת השפעתה על הנפגע. עם זאת, חשוב להשתמש בהמחשות בצורה נכונה, מקצועית, לא פוגענית והוגנת כדי להבטיח שתהיינה אפקטיביות ובסטנדרטים גבוהים, כיאה למערכת צדק מודרנית.
מקורות:
Guo, Daibao, et al. "The impact of visual displays on learning across the disciplines: A systematic review." Educational Psychology Review 32 (2020): 627-656. (מחקר מקיף על השפעת המחשות ויזואליות על למידה במגוון תחומים)
Shabiralyani, Ghulam, et al. "Impact of visual aids in enhancing the learning process case research: District Dera Ghazi Khan." Journal of education and practice 6.19 (2015): 226-233. (מחקר מקרה על השפעת עזרים חזותיים על תהליך הלמידה)
Dunn, Meghan A., Peter Salovey, and Neal Feigenson. "The jury persuaded (and not): Computer animation in the courtroom." Law & Policy 28.2 (2006): 228-248. (מחקר על השפעת אנימציה ממוחשבת על החלטות של מושבעים)
Schofield, Damian. "Animating evidence: computer game technology in the courtroom." Journal of Information, Law and Technology 1 (2009): 1-21. (דיון ביישום טכנולוגיית משחקי מחשב להצגת ראיות בבית משפט)
Eberhard, Karin. "The effects of visualization on judgment and decision-making: a systematic literature review." Management Review Quarterly 73.1 (2023): 167-214. (מחקר מקיף על השפעת חזותיות על שיפוט וקבלת החלטות)
Sieberth T, Dobay A, Affolter R, Ebert LC. Applying virtual reality in forensics – a virtual scene walkthrough. Forensic Sci Med Pathol. 2019 Mar;15(1):41-47. doi: 10.1007/s12024-018-0058-8. Epub 2018 Dec 6. PMID: 30519987. (מחקר על שימוש במציאות מדומה להצגת ראיות פורנזיות)
Larsen, John H. "Using Visuals to Better Communicate Logic in Legal Reasoning." Legal Writing: J. Legal Writing Inst. 25 (2021): 285. (מאמר על שימוש בויזואליות לשיפור התקשורת של הגיון המשפטי)