בפסק הדין "מרגלית קדוש" קבע בית המשפט העליון כי על רופא לגלות למטופל את המידע הרלוונטי לקבלת החלטה מושכלת בדבר טיפול רפואי. המידע המהווה חובה לגילויו הוא מידע על הסיכונים והסיכויים הכרוכים בטיפול הרפואי, על החלופות הטיפוליות הקיימות, ועל הסיכויים והסיכונים הכרוכים בהן.
פסק דין זה שם דגש על זכות האוטונומיה של המטופל, וכן על חובת הרופא להעניק למטופל את המידע הדרוש לו כדי לקבל החלטה מושכלת בדבר טיפולו הרפואי.
המחשות ויזואליות יכולות להיות כלי יעיל להבטיח כי רופאים יקיימו את חובת הגילוי שלהם כלפי מטופלים. המחשות ויזואליות יכולות לעזור לרופאים להסביר למטופלים את המידע הרלוונטי בצורה ברורה וקולחת, גם עבור מטופלים שאינם בעלי השכלה רפואית.
לדוגמה, רופא המציע ניתוח יכול להשתמש בהמחשות ויזואליות כדי להמחיש למטופל את מהות הניתוח, את הסיכונים והסיכויים הכרוכים בו, ואת החלופות הטיפוליות הקיימות. המחשות ויזואליות יכולות לעזור למטופל להבין את המידע הרלוונטי בצורה טובה יותר, ולקבל החלטה מושכלת יותר.
בנוסף, המחשות ויזואליות יכולות להוות ראייה חזקה במקרה של תביעת משפטית. אם לבית המשפט יוכח למשל כי הוצגו איורים או אנימציה למטופל טרם הטיפול, אשר מראים את מהות הטיפול, החלפות, הסיכויים והסיכונים יהיה למטופל מאוד קשה לטעון אחר כך בבית המשפט כי לא נתן הסכמה מדעת לטיפול.
על פי דעת המיעוט של השופט עמית בפסק הדין "מרגלית קדוש", יש להחליף את מבחן "החולה הסביר" ב"מבחן החולה המעורב/המשולב בעיני הרופא הסביר". מבחן זה מאזן בין צרכיו של החולה מחד לבין מקצועיותו של הרופא מאידך, והוא נותן משקל נוסף למקצועיות המיוחסת לרופא, כמי שיכול לנתח ולהעריך בזמן אמת את המידע הנדרש לחולה. מבחן זה מביא לאיזון בין החולה לרופא – בין המטופל הסביר לרופא הסביר. בית המשפט מביא כלי עזר חשובים אשר נדרשים להיות לנגד עיניו של כל רופא בעת מתן הסברים למטופלים אודות הטיפולים הרפואיים הניתנים על ידו. למשל, מהי תוחלת הסיכון והסיכוי של הטיפול, יכולת המטופל לקבל החלטה מושכלת בהתאם למידע שקיבל, ידיעה קודמת של המטופל והתנהגותו בעבר, האם מדובר בפרקטיקה רפואית מקובלת וכיוצ"ב.
במידה והפסיקה תשתנה בהתאם לעמדת השופט עמית, דבר סביר בהחלט, יכולה לעלות ביתר שאת החשיבות לכך שרופאים ישתמשו בהמחשות ויזואליות בטרם ניתן טיפול רפואי למטופלים. זאת, מכיוון שהמבחן החדש ידרוש מהרופא להעריך באופן פעיל את המידע הנדרש לחולה, בהתחשב בצרכיו ובמצב הרפואי שלו.
להלן מספר המלצות לרופאים באשר לשימוש בהמחשות ויזואליות:
- השתמשו בהמחשות ויזואליות איכותיות ומקצועיות.
- השתמשו בהמחשות ויזואליות גם באופן מילולי, לצד השימוש בהסברים ויזואליים.
- שמרו את ההסברים הוויזואליים, כדי שיוכלו לשמש כראייה במקרה של תביעה משפטית.
מחקרים שנערכו בנושא קובעים כי מטופלים שקיבלו מידע ויזואלי בנוסף למידע מילולי היו בעלי סיכוי גבוה יותר לקבל החלטה מושכלת בדבר הטיפול שהם מקבלים.
לסיכום, שימוש בהמחשות ויזואליות יכול לסייע לרופאים להבטיח כי הם עומדים בחובת הגילוי שלהם כלפי מטופלים, ובכך להפחית את הסיכון כי תביעות משפטיות יתקבלו או יוגשו מלכתחילה.
מקורות
ביהמ"ש העליון בהלכת מרגלית קדוש ע"א 1303/09 שניתנה בשנת 2012: