המשמעות הקריטית של המחשות ויזואליות בהליכים משפטיים: כיצד הן מסייעות לשופטים לקבל החלטות

מערכת המשפט בישראל היא אחת ממערכות המשפט העמוסות ביותר בעולם המערבי.

מחקר שפרסמה הנהלת בתי המשפט גילה כי נכון לשנת 2021 בהשוואה למקובל בעולם המערבי חסרים בישראל מאות שופטים (נכון לשנת 2024 מכהנים בישראל 900 שופטים לערך).
 
בחינה של כלל ממצאי המחקר מציירת תמונה של עומס רב המוטל על שכמם של השופטים במערכת המשפט בישראל. עומס רב זה מתבטא, בין היתר, בכמויות תיקים עצומות, בתקינה חסרה מאוד, בשעות עבודה ארוכות לעומת המקובל בעולם המערבי, בחוסר איזון בין עבודה לחיים פרטיים ובעומס רגשי הנובע מעצם העבודה השיפוטית. כתוצאה מכך, שופטים רבים נדרשים לחפש כלים חדשים אשר יתמכו בתהליך קבלת ההחלטות, יקצרו אותו וידייקו אותו.
 
מערכת המשפט חותרת לסיים תיקים במהרה וכך היא גם מדריכה את שופטיה, אשר נמדדים בעיקר על פי מדד של יעילות. לפיכך, מוטב לכל אדם הנכנס להליך משפטי להכיר בקיומם של שיקולי מערכת, אשר יכולים במישרין או בעקיפין להשפיע עליו, ולכן על הנכנס בשערי מערכת המשפט למצוא כלים יצירתיים ואיכותיים להמחשת טענותיו בצורה ברורה ויעילה.
 
כלי שהוכח על ידי מחקרים כבעל ערך רב, הוא השימוש בהמחשות ויזואליות ובכלל זאת תמונות, דיאגרמות, איורים, סרטונים ואנימציות ממוחשבות.
מחקרים מצאו כי מה שאנו רואים משפיע על מה שאנו חושבים ועושים, ואחרים הצביעו על כך שכאשר אנו משלבים ראייה ושמיעה אנו שומרים במאות אחוזים יותר מידע מאשר כאשר אנו רק שומעים את אותו מידע.
 
המחשות ויזואליות מהוות כלי עזר עבור השופטים בכמה מישורים:
  • הצעות פשרה בתביעות של נזקי גוף בהליכים אזרחיים – חשוב לדעת כי 90% לערך מהתביעות בישראל בתחום נזקי גוף מסתיימות בפשרות. כמו כן, חלק ניכר מהפשרות הללו מסתיימות מבלי שהשופט פוגש את הצדדים המעורבים ולו פעם אחת לצורך דיון מהותי. לאור נתונים אלו, מתחדד הצורך האדיר במתן כלים ויזואליים לשופטים, אשר יוכלו ביחד עם העוזרים המשפטיים, התומכים בעבודתם, לתת הצעות פשרה ראויות לצדדים. נפרט מעט: בשלב מתן הצעות הפשרה, יודע בית המשפט הכי מעט אודות מה שהתרחש במציאות. אולם, בשל הצורך האמור והגדול לסגור תיקים ולעודד את הצדדים להתפשר, ניתנות לרוב הצעות פשרה על בסיס נתונים חסרים, אותם נידבו הצדדים בתחשיבי הנזק שהוגשו. זאת, מבלי להבין לעומק את מהות הפגיעה, את השפעתה על יכולת הנפגע להשתכר, את העובדות שגרמו לפציעה וכיוצא בכך. המחשה ויזואלית בשלב כזה יכולה לשפר באופן ניכר את הבנת השופט, ואת הבנתם של עוזריו, לגבי הטענות וכך להגדיל או להפחית את הצעת הפשרה שניתנת לצדדים. לפיכך, עזרים ויזואליים מקצועיים יכולים לקדם הסדרים הוגנים וצודקים יותר, המבוססים על מידע מקיף ורציני – כפי שראוי להיות במערכת משפט מתקדמת ומודרנית.
  • ריענון זיכרון – שופטים בישראל, כמו עמיתיהם ברחבי העולם, מנהלים הליכים משפטיים שלוקחים זמן רב, עם עדים רבים ועם ראיות מורכבות. במקרים רבים, השופטים כותבים את פסק הדין חודשים ארוכים לאחר שמיעת העדויות. במצבים כאלה, השופטים מסתמכים במידה רבה על פרוטוקולים כתובים בלבד. המחשות ויזואליות המוגשות בהליכים משפטיים נגישות לשופטים בכל עת ויכולות לרענן את זיכרונם. כך, הן מסייעות לשופטים להיזכר בהיבטים מרכזיים של הראיות והטענות. חשוב לציין בהקשר זה, כי רק בזמן כתיבת פסק הדין פורש השופט לפניו את מארג הראיות בשלמותו, מתעמק בו, מעבד ומנתח אותו. לכן, בשלב זה, המחשה ויזואלית יכולה להיות קריטית ולאפשר לשופט לגבש הבנת עומק של המקרה ולקבל החלטות מושכלות ומדויקות יותר.
  • פישוט של מושגים מורכבים – הליכים משפטיים כרוכים לעתים קרובות במידע רפואי או מדעי מורכב וביישומו. למרבה הצער, במקרים לא מעטים לשופטים אין אפילו הבנה בסיסית של מידע מסוג זה. המחשות ויזואליות עשויות לפשט את המושגים המורכבים הללו, על ידי הגשתם בצורה חזותית, חדה וקלה יותר להבנה. במקרה של רשלנות רפואית, לדוגמא, המחשה ויזואלית של הליך כירורגי יכולה לעזור לשופטים להבין טוב יותר את הנסיבות שהביאו לרשלנות וכך לקבל החלטה מושכלת ולפסוק, למשל, האם אכן הייתה סטייה מרמת הזהירות הסבירה הנדרשת.
  • בהליכים משפטיים לעיתים קרובות יש מחלוקת לגבי המצע העובדתי ועל כן היכולת לראות ראיות בעיניים יכולה להיות גורם מכריע. המחשות ויזואליות יכולות להציג אירועים בבירור – דבר העשוי להקל על השופטים להבין את הגרסאות של הצדדים וכך לגבש עמדה בהתאם למארג הראיות. לכך מתקשרים היטב דבריו של אברהם יעקב, שופט מחוזי בכיר (בדימוס), במסגרת הסכת שהתקיים עמו: "מה שאני לא רואה בעיניים אני לא מבין" וכן ששירות דוגמת המחשות ויזואליות "ממש יכול להכריע גורלות".
  • התחום פלילי – במשפטים פליליים נטל ההוכחה גבוה מאוד ועל השופטים להיות בטוחים לחלוטין באשמתו של הנאשם לפני מתן פסק דין. המחשות ויזואליות של זירת פשע, פציעות, הליכים רפואיים, חוות דעת ועדויות יכולות לסייע רבות לשופטים לנתח את מארג הראיות ולכתוב פסק דין שאיתו ירגישו בנוח. הבהירות שמספקות המחשות ויזואליות יכולה להשפיע על החלטות השופטים.
בעידן המאופיין בעומס מידע ובהליכים משפטיים ארוכים ומורכבים, המחשות ויזואליות הן ללא ספק כלי חיוני לשופטים ולצדדים המתדיינים. יכולתן לרענן את הזיכרון, לפשט מורכבויות ולשפר הבנה, הופכת המחשות ויזואליות לנכסים יקרי ערך במרדף אחר צדק. ככל שממשיכות מערכות המשפט להתפתח, צפוי כי תפקידן של המחשות ויזואליות בהליכים משפטיים יתרחב ויבטיח כי שופטים יוכלו לקבל החלטות מושכלות, שוויוניות, הוגנות וצודקות יותר – כל עוד הן מוצגות באופן מקצועי וראוי.
 
 
קישורים

            דילוג לתוכן